Imię: Piotr
Wysłany: 2005-09-04, 11:07 We wrześniu pomarańczowa rewolucja w Idei
Już od września właściciele telefonów w sieci komórkowej Idea będą musieli zacząć wymawiać umowy na nową nazwę - Orange.
Francuzi zmienili na Orange nazwy kontrolowanych przez siebie sieci komórkowych w 16 krajach (obsługują one łącznie 54 mln klientów).
Rebranding może kosztować nawet 100 mln zł.
Nie wiadomo czy oprócz Idei zniknie również submarka jej telefonów na kartę - POP.
Niewykluczone, że zostanie wydzielona jako tani operator dla młodzieży, na wzór Heyah.
Za zmianą marki idą duże koszty. Będzie się ona wiązać nie tylko z kosztowną kampanią wizerunkową, ale też zmianą wystroju 1,1 tys. punktów Idei (koszt może wynieść ponad 50 mln zł), wymianą papieru firmowego czy strony internetowej. Ta ostatnia - orange.pl została w ubiegłym roku wykupiona za 200 tys. euro.
Największy koszt to jednak opłaty licencyjne - w myśl umowy Grupa TP SA przez dziesięć lat będzie płacić Francuzom co roku równowartość 1,6 proc. obrotów Idei (to stawka dla wszystkich sieci Orange). Dałoby to około 1,1 mld zł.
Do zmiany marki przymierzają się również konkurenci Idei na komórkowym rynku - Era i Plus GSM. Udziałowcami obu sieci są paneuropejscy giganci Deutsche Telekom i Vodafone. Chcą przejąć nad nimi kontrolę i narzucić swoje marki (T-Mobile i Vodafone).
źródło: Gazeta Wyborcza
_________________ Czasem też tak się zdarzy
Choć nie mieści się w głowie
Gdy Diabeł piwa naważy
Pić je będą Aniołowie
Wiek: 21 Dołączył: 24 Sie 2005 Posty: 175 Skąd: m.i.e.c.h.o.w.i.c.e
Wysłany: 2005-09-06, 15:05
Z tego co mi wiadomo po zamianie na Orange nie zmieni się taryfa POPa - dalej będą smsy po 1 grosz. Oczywiście bedzie można przejść na nowe taryfy zaproponowane przez Orange. I chyba to będzie bardziej opłacalne bo słyszałem że to się odbije (pozytywnie) na koszty smsów i rozmów.
Ale wszystkiego dowiemy się "gdy Idea połączy się z Orange" :grin:
_________________ Spacerowały dzieci przez pole minowe - i wesoło machały rączkami na 3 kilometry...
Wysłany: 2005-09-19, 18:05
plus jest najlepszy a heyah spada na pysk. Przynajmniej raz na miesiąc dostaje puste smsy od osób z heyah. Może i smsy są tanie ale chce je przeczytać. WOle dołozyć i wiedzieć co do mnie ludzie piszą a nie głupio sie jeszcze pytać. Do końca nie jestem pewien tego wiec najpierw wymieniam telefon a póxniej karte
_________________ !! otarod Kiedy się siega po gwiazdy upadek jest bolesny......